Diabetikus étrend

Diabetikus étrend

A természetes diabetikus ét­rendre: naponta 100 g zabpehely, három egyenlő részre osztva. Minden ételt cukor és liszt nélkül kell elkészíteni!

Reggeli: 30 g zabpehelyből, savanyú almából, citromból, mogyoróból, őszibarackból, szilvából és pa­radicsomból készült müzli. Túró és 30 g vaj fogyasztható hozzá. Ebéd: nyers zöldségek, sárgarépa és cékla kivételével. Savanyú ká­poszta, egyéb káposztafélék, saláták, spe­nót. A salátákat kevés tejszínből készült ön­tettel ízesíthetjük. Borsó és sárgarépa kivé­telével párolt zöldségek, zabpehelyropogós vagy zabpehelyből készült palacsinta, 1 to­jás, fűszernövények; vagy almával és paradicsommal párolt savanyú káposzta, zabpehelyropogós, zellerpalacsinta (liszt nélkül), túró; vajban párolt töltött paradi­csom (zabpelyhet és mogyorót pirítunk, hagymával és fűszerekkel ízesítjük), mellé saláta tejszínes öntettel; vajban dinsztelt zöldbab, hagyma és paradicsom; vajban pá­rolt endívia hagymával, tejszínnel; uborka kaporral, zabkása; gombapogácsák párolt zöldséggel és salátával; rántotta sült paradi­csommal, salátával. Desszert: savanyú gyü­mölcs vagy cukormentes kompót. Vacsora: nyers zöldségek, sok túróval, 30 g vaj, 30 g zabpehelyből sült kenyér, savanyú uborka; vagy: túróval töltött uborka tojással, túró, zabkenyér, 30 g vaj; orosz tojás mus­társzósszal, salátával.

Cukrok: növényekben napenergia felhasz­nálásával termelődő, szénsavból és vízből álló vegyületek. A – fontos energiahordo­zók az élő szervezetek számára, energia fel­szabadulása közben vízzé és szénné égnek el. A szervezet számára legfontosabb ~ a tej-, szőlő- és gyümölcscukor. Keményítő formájában a burgonya, a gabonafélék, a gyümölcsök és a zöldfélék tartalmazzák. A szervezet ezekből a keményítőkből hasít­ja le az életfolyamatokhoz szükséges —at. A nád- és répacukrok ételek édesítésére al­kalmasak, ezeket kizárólag ételek ízesítésé­re, lekvárok tartósítására használjuk. A túl­zott mennyiségű cukor fogyasztása Brvita-min-hiányt és mészhiányt idéz elő. A fino­mított ~ helyett sokkal egészségesebb a méz, répaszirup vagy az édes aszalt gyü­mölcsök fogyasztása. A cukorbetegek sem­miféleképpen nem ehetnek finomított cuk­rot, szénhidrátszükségletüket csak kemé­nyítőkkel vagy gyümölcsökkel fedezhetik.