Cukorbetegség (Diabetes mellitus): az emésztőnedvek segítségével a vérbe felszívódott egyszerűbb szerkezetű cukrokat a hasnyálmirigy inzulin nevű hormonja bonyolultabb szerkezetű keményítővé alakítja át, amelyet a máj és az izmok sejtjei raktároznak el. Szükség esetén a szervezet ezeket az anyagcseréhez nélkülözhetetlen cukrokká alakítja át. E folyamatok zavara következtében a vérben megnő a cukor koncentrációja, és a vizeletben is megjelenik. A ~ kialakulását elsősorban a hasnyálmirigy, de egyéb belső elválasztású mirigyek (a hipothalamus elülső lebenye, a pajzsmirigy és az ivarmirigyek) működési zavara idézi elő. Feltételezhetően egyidejű májkárosodás is fennáll. A —et más anyagcsere-betegségek is kísérhetik (elhízás, köszvény).
Már a gyermekkorban is jelentkezhet, de az esetek többségében középkorú felnőtteknél alakul ki, amikor az ivarmirigyek működése alábbhagy. A bőséges táplálkozás inkább kedvez a ~ kialakulásának, mint az egészséges, mérsékletes táplálkozás. A betegségre sok előjel figyelmeztet: a szellemi és fizikai teljesítőképesség csökkenése, levertség, fáradtság, fejfájás, erős éhség és bőséges táplálkozás ellenére jelentkező fogyás, állandó szomjúságérzet, bő vizelet, a bőr, főképpen a szájnyálkahártya szárazsága, az arcbőr feltűnő vörössége és viszketése, különféle gennyes bőrbetegségek (furunkulus és karbunkulus). Nem ritka az ideggyulladás, idegfájdalom. Mivel a betegség következtében az egyik legfontosabb energiaforrás, a szénhidrát feldolgozatlanul hagyja el a szervezetet, gyakran alultápláltság tünetei észlelhetők. A zsírok elégetéséhez szükséges szénhidrát hiánya a káros hatású zsírsavak felgyülemlését és ebből következő savmérgezést idéz elő, amelynek következménye az ún. diabetikus kóma. Két formája ismert. Az egyik esetben nem termelődik elegendő mennyiségű inzulin (inzulinhiányos diabetes). Ez leginkább a gyermekek és a fiatalkorúak betegsége. A speciális diéta mellett a hiányzó inzulinmennyiség pótlásáról is gondoskodni kell. A ~ másik formája az ún. időskori diabetes. 50 éves kor után jelentkezik, és nem inzulinhiány okozza. Az elegendő mennyiségű inzulin a vérben nem képes hatását kifejteni. Ezt valószínűleg a háttérben meghúzódó zsír-anyagcserezavarok miatt a vérben keringő szívfrakciók okozzák. Ezzel egyidejűleg a betegeknél más fermentek, pl. a húgysavat bontó ferment hatása is leblokkolódik, ami az időskori diabetesben szenvedőknél gyakran megfigyelhető köszvény kialakulásához vezet. Az egyre nagyobb számban előforduló időskori diabetes a mindinkább terjedő zsíranyagcserez avarokkal áll összefüggésben.
E betegség terápiájában szükségtelen az inzulinadagolás. Helyette olyan tablettákat alkalmaznak, amelyek segítségével az inzulin hatását blokkoló anyagok semlegesíthetők. Kezelése: a terápia középpontjában a diéta áll. Harmonikus, természetes nyers étrend, sószegény, fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat megfelelő arányban tartalmazó, vitaminokban bővelkedő ételek, melyek jótékony hatást gyakorolnak a cukorbetegek anyagcseréjére. A napi étrend legalább fele nyers ételekből álljon. Cukor, szirup, melasz és méz fogyasztása tilos. A vegetáriánus étrend keretében elfogyasztott gyümölcsök cukortartalma miatt nem kell aggódni, csak a különösen édes gyümölcsök (szőlő, földieper, málna, banán, aszalt gyümölcsök) élvezete kerülendő. A fruktózt és a fruktóz-tartalmú gyümölcsöket nem szükséges kitiltani az étrendből, bizonyos mennyiségben fogyaszthatók. A zsírfogyasztást is a természetes táplálkozásnak megfelelő mennyiségre kell korlátozni (50-80 g), és azt is csak többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó értékes olajok, különösen búzacsíraolaj formájában. A nyers ételek közül előnyben kell részesíteni a hagymát, a fokhagymát, az uborkát és az áfonyát. A szénhidrátot zabból készült kenyér és egyéb zabtartalmú ételek formájában kel! enni. Az anyagcsere állapotától függően barna kenyeret és burgonyát is ehet a beteg, a fehér kenyér fogyasztása azonban tilos. Fehérjét túró, aludttej, joghurt formájában ehet a beteg. A vegetárius étrend értelemszerűen nem tartalmazhat állati zsiradékot és húst. A betegség enyhébb eseteiben fogyasztható (ritkán!) borjú- vagy marhahús, de helyesebb, ha teljesen húsmentes diétát állítunk össze. Az evésnél fontos az alapos rágás (vö. Kérődzés). A cukorbeteg az étkezéshez növényi inzulinokat (glukokininek) vagy az inzulinéhoz hasonló hatású anyagokat tartalmazó növények teáit igya: kecskeruta (galega officinalis) magja és föld feletti részei, babhéj, görögszéna magja, hagyma, áfonyalevél, kukoricabajusz. A zsályalevél, pitypang és annak gyökere, borókabogyó és diólevél valószínűleg a májon keresztül fejti ki gyógyító hatását. Cukorbetegek kezelésére alkalmas teakeverék: görögszénamagvak, kecskerutamagvak, máriatövismagvak, áfonyalevél egyenlő arányú keverékéből 1 teáskanálnyit egy csésze vízben 15 percig forralunk, és ezt az adagot minden étkezéshez fogyasztjuk. Amennyiben a diéta és a felsorolt teák nem segítenek, az inzulinhiányos diabetes kezelését inzulinadagolással kell megoldani. Az időskori ~ esetében a guanidinokat és szulfonamidokat tartalmazó, az inzulint blokkoló anyagokat semlegesítő tablettákkal végzett kezelés szükséges. Napjainkban az egyre csökkenő zsírfogyasztásnak köszönhetően ritkábbá vált a kóma. Ha mégis fellépne, azonnal szőlőcukor és inzulin keveréket adnak injekcióban a betegnek. Ezt követően az akut veszély elmúltáig csak zabból készült ételeket fogyaszthat a beteg, majd fokozatosan áttérhet a diabetikus diétára. A kezelést légfürdők, gimnasztika, pihenés és a bőr dörzs-masszázsa egészítse ki. Reggelente teljes vagy felsőtestlemosás, délelőtt rövid gön-gyölés, spanyolkabát, combleöntés és felső leöntés, délután a has felső részére helyezett szénapolyvás zsákocskák, karfürdők, térdle-öntések, karleöntések, törzsborogatás. Hp.: Natrium sulfuricum D3-6, Arsenicum D6-10, Acidum phosphoricum D2-3, Ami-ca D3, Acidum lacticum D3-6, Kreosotum D4-6, Secale cornutum D3-6, Uránium nitricum D6-12. Bch.: Natrium sulfuricum D6, Calcium phosphoricum D6-12 szájszárazság és szövetgyengeség esetén; Calcium fluoratum Dl2, Silicea Dl2, Natrium phos-phoricum D6 savmérgezés esetén; erős viszketés esetén Kalium phosphoricum, Magnesium phosphoricum D6; a bőr gennyesedése vagy kiszáradása esetén Nátrium muriaticum D6.
Néhány példa a természetes diabetikus étrendre: naponta 100 g zabpehely, három egyenlő részre osztva. Minden ételt cukor és liszt nélkül kell elkészíteni! Reggeli: 30 g zabpehelyből, savanyú almából, citromból, mogyoróból, őszibarackból, szilvából és paradicsomból készült müzli. Túró és 30 g vaj fogyasztható hozzá. Ebéd: nyers zöldségek, sárgarépa és cékla kivételével. Savanyú káposzta, egyéb káposztafélék, saláták, spenót. A salátákat kevés tejszínből készült öntettel ízesíthetjük. Borsó és sárgarépa kivételével párolt zöldségek, zabpehelyropogós vagy zabpehelyből készült palacsinta, 1 tojás, fűszernövények; vagy almával és paradicsommal párolt savanyú káposzta, zabpehelyropogós, zellerpalacsinta (liszt nélkül), túró; vajban párolt töltött paradicsom (zabpelyhet és mogyorót pirítunk, hagymával és fűszerekkel ízesítjük), mellé saláta tejszínes öntettel; vajban dinsztelt zöldbab, hagyma és paradicsom; vajban párolt endívia hagymával, tejszínnel; uborka kaporral, zabkása; gombapogácsák párolt zöldséggel és salátával; rántotta sült paradicsommal, salátával. Desszert: savanyú gyümölcs vagy cukormentes kompót. Vacsora: nyers zöldségek, sok túróval, 30 g vaj, 30 g zabpehelyből sült kenyér, savanyú uborka; vagy: túróval töltött uborka tojással, túró, zabkenyér, 30 g vaj; orosz tojás mustárszósszal, salátával.
Cukrok: növényekben napenergia felhasználásával termelődő, szénsavból és vízből álló vegyületek. A – fontos energiahordozók az élő szervezetek számára, energia felszabadulása közben vízzé és szénné égnek el. A szervezet számára legfontosabb ~ a tej-, szőlő- és gyümölcscukor. Keményítő formájában a burgonya, a gabonafélék, a gyümölcsök és a zöldfélék tartalmazzák. A szervezet ezekből a keményítőkből hasítja le az életfolyamatokhoz szükséges —at. A nád- és répacukrok ételek édesítésére alkalmasak, ezeket kizárólag ételek ízesítésére, lekvárok tartósítására használjuk. A túlzott mennyiségű cukor fogyasztása Brvita-min-hiányt és mészhiányt idéz elő. A finomított ~ helyett sokkal egészségesebb a méz, répaszirup vagy az édes aszalt gyümölcsök fogyasztása. A cukorbetegek semmiféleképpen nem ehetnek finomított cukrot, szénhidrátszükségletüket csak keményítőkkel vagy gyümölcsökkel fedezhetik.