A természetes diabetikus étrendre: naponta 100 g zabpehely, három egyenlő részre osztva. Minden ételt cukor és liszt nélkül kell elkészíteni!
Reggeli: 30 g zabpehelyből, savanyú almából, citromból, mogyoróból, őszibarackból, szilvából és paradicsomból készült müzli. Túró és 30 g vaj fogyasztható hozzá. Ebéd: nyers zöldségek, sárgarépa és cékla kivételével. Savanyú káposzta, egyéb káposztafélék, saláták, spenót. A salátákat kevés tejszínből készült öntettel ízesíthetjük. Borsó és sárgarépa kivételével párolt zöldségek, zabpehelyropogós vagy zabpehelyből készült palacsinta, 1 tojás, fűszernövények; vagy almával és paradicsommal párolt savanyú káposzta, zabpehelyropogós, zellerpalacsinta (liszt nélkül), túró; vajban párolt töltött paradicsom (zabpelyhet és mogyorót pirítunk, hagymával és fűszerekkel ízesítjük), mellé saláta tejszínes öntettel; vajban dinsztelt zöldbab, hagyma és paradicsom; vajban párolt endívia hagymával, tejszínnel; uborka kaporral, zabkása; gombapogácsák párolt zöldséggel és salátával; rántotta sült paradicsommal, salátával. Desszert: savanyú gyümölcs vagy cukormentes kompót. Vacsora: nyers zöldségek, sok túróval, 30 g vaj, 30 g zabpehelyből sült kenyér, savanyú uborka; vagy: túróval töltött uborka tojással, túró, zabkenyér, 30 g vaj; orosz tojás mustárszósszal, salátával.
Cukrok: növényekben napenergia felhasználásával termelődő, szénsavból és vízből álló vegyületek. A – fontos energiahordozók az élő szervezetek számára, energia felszabadulása közben vízzé és szénné égnek el. A szervezet számára legfontosabb ~ a tej-, szőlő- és gyümölcscukor. Keményítő formájában a burgonya, a gabonafélék, a gyümölcsök és a zöldfélék tartalmazzák. A szervezet ezekből a keményítőkből hasítja le az életfolyamatokhoz szükséges —at. A nád- és répacukrok ételek édesítésére alkalmasak, ezeket kizárólag ételek ízesítésére, lekvárok tartósítására használjuk. A túlzott mennyiségű cukor fogyasztása Brvita-min-hiányt és mészhiányt idéz elő. A finomított ~ helyett sokkal egészségesebb a méz, répaszirup vagy az édes aszalt gyümölcsök fogyasztása. A cukorbetegek semmiféleképpen nem ehetnek finomított cukrot, szénhidrátszükségletüket csak keményítőkkel vagy gyümölcsökkel fedezhetik.